web analytics

Om konfa

Men, vad är konfirmation?
-Jo, konfirmera betyder att bekräfta.
Man kan säga att det är som att trycka ’Enter’ på telefonen eller datorn, när man vill gå vidare och göra nåt. På engelska står det ofta ’Confirm’.
Vad vi i kyrkan konfirmerar är Dopet.
Att konfirmera sig innebär helt enkelt att man vill gå vidare och leva i sitt dop med ett medvetet val.

Man kan likna dopet vid en spel-app. Du kan ofta testa en fri, begränsad version av appen. Du kan komma till en viss nivå utan att betala och bekräfta. Men tidigt så tar det stopp och allt blir låst. Du kommer inte vidare.

Konfirmationen är kan man säga nästa steg, att köpa appen, och att kunna ‘levla’. Konfirmationen är ett steg, en level, på livets väg.
Att leva är som att ta sig fram i ett spel, undersöka, springa, gå, se sig om och ibland faila. I verkliga livet kan en fail innebära att man skadar sig allvarligt. Det blir inte automatiskt mer spel, mer omstarter.
Men dopet öppnar upp för en mycket större verklighet där du kan tro och hoppas på evigt liv -även om du failar, eller kanske till och med slutar leva. Men i kyrkan tror vi att det finns en mycket större verklighet som vi får gå vidare i.
Vi kan i livet uppleva mycket och glädje och misslyckas många gånger. Men om vi går med Gud, så kan vi vila i att det inte är slutet, bara början.

Konfirmationen är en bekräftelse att man vill gå vidare:
Vidare med Livet.
Vidare som människa bland människor.
För oss i kyrkan handlar det om att leva nära Livet –Gud som skapat oss.

Du har en fin möjlighet att tillsammans med oss hitta vem du är, vem du vill vara och vad du vill med livet.

Tillsammans med oss kan du gå en bit på Vägen och lära dig mer om vem du själv är. Tillsammans lär vi oss mer om vägar att leva bättre i kärlek och harmoni. Att se och bli sedd.
Ensam kan man lära sig mycket, men ingenting slår att lära sig tillsammans!
Du får lära känna Gud mer, ha kul med lekar, upptäcka Bibeln, sjunga, ta del av en fina upplevelser och traditioner med mera!

Inget är egentligen för litet eller för stort för att det ska kunna rymmas i konfirmandtiden. Konfatiden är en tid för livet som vi skapar tillsammans. Räkna med allt ovan och givetvis ett eller annat upptåg också! 😉
Hoppas just Du vill följa med på Livets väg med oss!

Här kan du läsa mer om konfirmation på Svenskakyrkan.se: